Скарлатина

ТЕМА: СКАРЛАТИНА – СТРЕПТКОКОВА ИНФЕКЦИЯ

              Скарлатината е остро заразно заболяване, което протича с температура, обща интоксикация, ангина и дребно-петнист (обрив) изрив по кожата.

Причинител на скарлатината са бета-хемолитичен стрептокок. Инкубационния период е от 1 до 11 дни, средно 2-7 дни. В клиничната картина на скарлатината се различават 3 синдрома: токсичен, септичен и алергичен.

Лека форма – слабо изразена интоксикация, леко повишена и бързопреходна температура, катарална ангина, изрив с различна интензивност и трайност 1 до 5 дни. Скарлатина без изрив се наблюдава при леко протичаща болест под формата на т.нар. аналогни ангини.

Средно-тежка форма – добре изразена интоксикация, повръщане, болки в гърлото, температура под 39° С, глухи сърдечни тонове, тахикардия. Хиперемията на гърлото е силно изразено с фоликулиарна или лакунарна ангина, шийните лимфни възли са уголемени и болезнени. Изривът е интензивен и се последва от лющене.

Тежка форма – в зависимост от преобладаването на токсичните появи се подразделя на токсична, септична и септикотоксична.

Материал за микробиологично изследване се взима от гърлото и носа. Пробите се изпращат най-късно до третия час от вземането им.

Източник на заразата са болните и заразноболните. Най-опасни са заразноболните с атипични форми – скарлатинозни ангини, назофарингити и аналогни ангини. Предаването на инфекцията е по въздушно-капков път. Възможно е предаването да стане и чрез замърсени със заразен материал  предмети и храна, главно мляко и млечни продукти.

„Входната врата” на инфекцията е лигавицата на горните дихателни пътища. Заразата може да проникне и чрез увредена кожа, главно при изгаряния. Най-често боледуват деца от 2 г. до 9 г. възраст. До 4 месеца почти не боледуват, а до 2 години са по-слабо възприемчиви.

Преболедувалите се изследват към 20-я ден от заболяването клинично и параклинично зъдалжително урина, АСТ, бактериологично.

При съмнителни обриви, повишена температура, болки в гърлото задължително да се потърси помощ от личен лекар. Боледувалите и контактните се приемат в детското заведение след отрицателен резултат от микробиологично изследване на гърлен секрет.