Варицела

изтеглен файл (2)ТЕМА: ВАРИЦЕЛА – ОСТРА ЗАРАЗНА БОЛЕСТ, ХАРАКТЕРИЗИРАЩА С ПОЯВА НА ОБРИВ

             Варицелата е остра вирусна инфекция, характеризираща се с циклично протичащ обрив. Вирусът е слабо издръжлив във външна среда. Заразяването е въздушно-капково и болестта се предава чрез непосредствен контакт. Възприемчивостта е висока и затова се заразяват деца от 2 г. до 6 г. възраст. Инкубационния период е безсимптомен. Болестта започва внезапно с 39° С температура или невисока продължителна температура, обрив, главоболие, безапетитие и общо неразположение.

            Обрив с циклично развитие и локализацията на обривните единици предимно по глава, трупа, крайниците рядко по дланите и ходилата. Обривът се появява обикновено в 2-3 пристъпа през 1-3 дни, като малки розови петна, който за няколко часа се надигат и се превръщат в мехурчета с бистра течност. След 1-2 дни мехурчетата започват да завяхват. Често има сърбеж, а усложнения след разчесване е загнояване на част от мехурчетата.

            Борбата с варицелата е затруднена поради високата възприемчивост, лесния механизъм на предаване и липса на специфична профилактика. При контактните деца карантинния период е от 11 до 21 ден след контакта.

            Обикновено след преболедуване на варицелата човек придобива доживотен имунитет срещу нея.